Biografi Aminuddin Baki : Arkitek Pendidikan Negara Rozeman Abu Hassan

ISBN:

Published: 2010

Paperback

246 pages


Description

Biografi Aminuddin Baki : Arkitek Pendidikan Negara  by  Rozeman Abu Hassan

Biografi Aminuddin Baki : Arkitek Pendidikan Negara by Rozeman Abu Hassan
2010 | Paperback | PDF, EPUB, FB2, DjVu, audiobook, mp3, RTF | 246 pages | ISBN: | 3.40 Mb

Aminuddin bin Baki adalah seorang insan yang cukup istimewa dalam kalangan warga pendidik di Malaysia. Beliau meninggal dunia lebih 40 tahun lamanya tetapi jiwa pendidik yang dimiliki oleh Aminuddin Baki dikatakan telah mengalir secara berterusanMoreAminuddin bin Baki adalah seorang insan yang cukup istimewa dalam kalangan warga pendidik di Malaysia. Beliau meninggal dunia lebih 40 tahun lamanya tetapi jiwa pendidik yang dimiliki oleh Aminuddin Baki dikatakan telah mengalir secara berterusan kepada guru-guru di negara ini.

Ketokohan dan kegigihan Aminuddin Baki dalam memperjuangkan nasib pelajar-pelajar Melayu dari segi pelajaran dan meningkatkan martabat bangsa Melayu sendiri amat dikagumi.Aminuddin adalah tokoh yang terkenal dengan perjuangannya dalam pertubuhan GPMS malah nama beliau tidak boleh dipisahkan dengan GPMS. Perjuangan beliau dianggap sebagai vanguard iaitu pelopor dalam membangkitkan semangat perjuangan anak-anak Melayu dalam bidang pelajaran. Niat murni Aminuddin Baki telah melahirkan satu semangat yang tinggi kepada pelajar-pelajar Melayu untuk berjaya dan miningkatkan status bangsa Melayu.

Bagi golongan pendidik, Aminuddin Baki dianggap sebagai Bapa Pemodenan Pelajaran kerana cetusan idea-idea beliau yang telah menyumbang sehingga merintis kepada lahirnya Dasar Pelajaran Kebangsaan di Malaysia.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Biografi Aminuddin Baki : Arkitek Pendidikan Negara":


plombierartigues.eu

©2010-2015 | DMCA | Contact us